Skip to main content

Al jarenlang horen we om zonlicht te vermijden; om de huid altijd te bedekken en ons goed in te smeren. En eigenlijk is maar 1 daarvan waar…

Zon is belangrijk voor de huid

Zonlicht is essentieel voor ons bestaan, het zorgt ervoor dat de planten groeien, dat de temperatuur leefbaar is; maar het zorgt er ook voor dat wij het zeer belangrijke Vitamine D aanmaken!

Onze evolutie is begonnen in de natuur, zonder kleren en in de felle zon. Eeuwen lang hebben wij geleefd in deze omstandigheden, en onze huid heeft zich in de duizenden jaren aangepast om perfect om te gaan met deze zon. Een donkere huid is beter bestand tegen de zon, en kan langer en fellere zon verwerken. Lichtere huid is minder goed beschermd tegen de zon.

Onze evolutie begon in Afrika. Waar wij in het tropische klimaat een donkere huid kregen om langer en beter bestand te zijn tegen het felle zonlicht. Toen deze bevolking verder naar het noorden ging trekken kwam men verder af van de evenaar, waardoor de sterkte van de zon afnam. Om dit verlies in zonnestraling te compenseren werd de huid van deze groep mensen alsmaar lichter. Zonlicht is namelijk een zeer belangrijk voor ons lichaam, en draagt bij aan enkele belangrijke systemen. Omdat de meeste van ons tegenwoordig van 09:00 tot 18:00 op kantoor zitten, krijgen wij veel en veel te weinig zonlicht. Voor mensen met een donkere huid kan dit nog een probleem vormen. Een donkere huid heeft namelijk 6x meer zonnestraling nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren!

De voordelen van de zon – Vitamine D

Vitamine D – Onder invloed van de zon maakt ons lichaam Vitamine D aan. Vitamine  speelt een belangrijke rol het immuunsysteem, reguleert onze bloeddruk, voorkomt bepaalde vormen van kanker en kan helpen bij depressie en schizofrenie. Ook helpt het bij de omzetting van Cholesterol naar allerlei goede stoffen. Het is zo belangrijk dat steeds meer wetenschappers pleiten voor een flinke verhoging van Vitamine D in onze levensstijl.

Hoe lang mag ik in de zon zitten?

Bovenstaand verhaa; wil niet zeggen dat je nu de hele dag in de zon moet gaan bakken. Onze ‘voorouders’ leefden de hele dag buiten; en hun huid was het gewend om hier het hele jaar aan blootgesteld te worden. Zo werd de huid in de zomer langzaam bruiner, en in de winter weer lichter. Dit was een natuurlijk en geleidelijk proces.

Helaas komen wij niet zo vaak buiten in de zon, en heeft onze huid veel te weinig tijd om te wennen aan de zon. Extra bescherming in de vorm van een goede Zonnebrand is dus absoluut noodzakelijk! Geef je huid de tijd om te wennen aan de straling.

Moet ik mij insmeren?

Ja! De zon is goed voor ons, maar als wij teveel of te snel worden blootgesteld aan de straling van de zon verbrand de huid met alle slechte effecten als gevolg. Het insmeren van de huid is dus zeer belangrijk. Gebruik hiervoor een goede zonnebrand met voldoende factor. Smeer je regelmatig in en smeer je in voordat je in de zon gaat zitten. Geef je huid de tijd om te wennen en begin met een hoge factor zonnebrand. Naarmate je huid meer gewend (en dus bruiner) raakt kun je een iets lagere factor gebruiken.

Maar zelfs de donkere huid moet ingesmeerd worden. Zonnebrand zorgt voor belangrijke voedingsstoffen, zorgt dat de vochtbalans van de huid in orde blijft en voorkomt veroudering van de huid.

 

One Comment

Leave a Reply