Skip to main content

Nu de zomer weer in volle gang is en we kunnen genieten van het zonnetje is het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand. Onze huid heeft in de winter weinig zon gezien en moet juist in het begin extra beschermd worden. Veel mensen vragen zich echter af of zonnebrand giftig is en of de chemicaliën die hierin zitten slecht kunnen zijn voor de huid en het lichaam.

Twee soorten zonnebrand

Je kunt zonnebrand grofweg in twee verschillende types indelen, namelijk ‘fysieke’ en ‘chemische’ bescherming. De fysieke bescherming zie je vaak terug in natuurlijke biologische zonnebrand, en bevat mineralen zoals zink en titanium dioxide. Deze mineralen verspreiden de stralen waardoor ze geen schade meer kunnen doen aan de huid. Vaak is deze creme iets dikker dan de chemische variant.

De chemische types bestaan uit een reeks verschillende ingredienten, die per merk en product verschillen.

Is zonnebrand schadelijk?

Men is bang dat deze mineralen en chemische stoffen door de huid het lichaam kunnen binnendringen, en daar de nodige schade aanrichten. Het idee is dat de zonnebrand door de huid wordt opgenomen en vervolgens in de bloedstroom terechtkomt. Gelukkig is het wetenschappelijk bewezen dat dit niet het geval is. De verwarring is ontstaan omdat in een onderzoek is aangetoond dat bijvoorbeeld zink en titanium dioxide schadelijk waren wanneer ze direct geïnjecteerd waren in muizen. Echter, wanneer je de zonnebrand op de huid aanbrengt komt maar een minuscule fractie van deze stoffen in het lichaam terecht. Vaak zo klein dat het bijna niet te meten is. In die hoeveelheden is het gelukkig niet schadelijk

Blokkeert zonnebrand Vitamine D?

Zonnebrand van Byron Bay - spf 20Eerder schreven wij al over het belang van voldoende zonlicht. Vitamine D is essentieel voor en gezond lichaam, en het is belangrijk dat we hier allemaal genoeg van binnenkrijgen. Soms is men dat bang dat door het smeren van zonnebrand er niet voldoende Vitamine D in het lichaam komt. Het is inderdaad zo dat bij het gebruik van zonnebrand er iets minder Vitamine D wordt aangemaakt, maar de positieve effecten die dit heeft wegen niet op tegen alle schadelijke effecten bij het langdurig blootstellen zonder bescherming! Vaak en voldoende insmeren is cruciaal voor een gezonde huid. Op deze manier kun jij veilig en gezond voldoende Vitamine D aanmaken om een hele winter mee vooruit te kunnen.

 

 

Moet ik zonnebrand gebruiken?

JA. Je vind op onze site meerdere artikelen over het belang van zonnebrand, maar we kunnen het niet geoeg herhalen. Smeer je altijd in met zonnebrand. Onthoud dat een SPF20 maar liefst 93% van het schadelijke UVB blokkeert. Hiermee neemt de kans op huidkanker af en voorkom je huidveroudering. Indien je snel verbrand of een lichte huid hebt is een hogere SPF aan te raden. Breng elke 2/3 uur opnieuw aan.

En nu lekker genieten!

Leave a Reply